Gutterne på kutterne har valgt INGVALD

Den populære TV 2-serie Gutterne på kutterne har taget Danmark med storm, og i 2016 åbnede to af seriens hovedpersoner et røgeri med udstyr fra INGVALD. Vi tog en snak med Jesper fra serien om røgeridrømme og røgeriudstyr.

Bølgeskvulp, friskfangede fisk og en drøm om et sted med mulighed for at udnytte de fine råvarer direkte fra Vesterhavet. Sådan var drømmen for Jesper Olsen fra TV 2-serien Gutterne på kutterne, og i 2016 blev drømmen til virkelighed, da Thorupstrand Røgeri blev født. Med broren Bo og søsteren Lisbeth åbnede han i februar 2016 det nye røgeri blot fem kilometer fra Thorupstrand, hvor fiskene landes. En drøm, der startede med en skurvogn og et opkald til INGVALD umiddelbart efter optagelserne af den første sæson af Gutterne på kutterne.

”Da jeg talte med INGVALD første gang, havde jeg faktisk ikke nogen bygning til røgeriet, så jeg købte en gammel skurvogn til min have, så jeg kunne starte op der. Men da jeg så skulle købe nogle stålborde på en nedlagt fiskefabrik, sagde ejeren til mig, at jeg da også kunne købe bygningen. Og fra den dag tog det for alvor fart, og mine søskende kom med i projektet,” fortæller Jesper.

Makreller, øl og metalovn
Trods en opvækst i en fiskerfamilie og 16 års erfaring med at fiske fra Thorupstrand, havde Jesper inden røgeriets åbning ingen erfaring med rygning af fisk. Faktisk havde han kun prøvet det som ung, og her var der ifølge Jesper tale om pjatværk med gutterne, som indbefattede et par makreller, nogle øl og en lille metalovn. Derfor var det stort for Jesper, da han i sensommeren 2014 første gang kontaktede INGVALD. Et år efter den første samtale var der en røgeovn, røgvogne, rulleborde, stikvogne og en vakuumpakker på vej til røgeriet i Vester Thorup.

I nogle måneder før den officielle åbning prøverøg de fisk døgnet rundt, og det gik ifølge Jesper forbavsende hurtigt med at køre produkterne ind. I februar 2016 slog de dørene op for et overdådigt fiskeorgie med alt fra kold- og varmrøget laks, torsk og isinger til makreller, torsk og røgede rejer. Og folk var begejstrede. Både for fisken og for de kendte gutter fra TV 2.

”Der har været utrolig mange mennesker på røgeriet det første år, og selvfølgelig har det også trukket nogle mennesker til, at vi har været i fjernsynet. Vi har nærmest ikke kunne gå rundt hernede, og vi svarer høfligt på folks spørgsmål, for det skal også være en del af den oplevelse, at vi er faktisk også er sådan, som vi er på fjernsynet. Men de fleste kommer her, fordi fisken smager skide godt, og det er det, vi skal leve af ,” fortæller Jesper.

Røgerieventyr og travlhed
I den spæde start med røgerieventyret kom det noget bag på Jesper og søskendeflokken, at der var så meget arbejde i det. For Jespers vedkommende betød det fiskeri fra klokken 3 om natten til klokken 18 om aftenen og derefter videre på røgeriet for at arbejde der. Og sådan er det sådan set stadig. Men nu er der kommet både rutiner og styr på eventyret.

”Jeg fisker stadig alle de dage, der er vejr til det, for fiskeriet er jo en del af konceptet, så vi kan ryge så mange af vores egne varer,” fortæller Jesper, som sammen med sine søskende også pønser på endnu større planer for det lille røgeri i Jammerbugten.

”Vores røgeovn kører i døgndrift, så vi har planer om endnu en røgeovn i den nærmeste fremtid, så vi kan få gang i flere kunder. Og lige nu er vi også i gang med at forhandle om en ny sæson af Gutterne på Kutterne i otte afsnit, så vi har vildt travlt. Men det er skide sjovt, og vi nyder det!” siger Jesper med et smil.