Ny røgeovn og vakuumfylder til Gudme Slagteri
Hvis du har været forbi den lille slagterbutik i Gudme på Fyn, er du ikke i tvivl: Nostalgi møder moderne madkunst.
Der er respekt for håndværket, og der er fokus på smagen. I midten af 2023 investerede Gudme Slagteri i en ny røgeovn og en ny vakuumfylder. Der skulle mere igennem maskineriet – og det har der været.
Men lad os spole tiden tilbage til midten af 2023. Vi har sat os til rette ved bordet. Det er tid til kaffe. Vi er taget til Gudme for at snakke om slagterimaskiner. Nærmere bestemt en røgeovn fra MAUTING og en vakuumfylder fra Frey. I starten af 2023 snakkede vi første gang med Christina Jespersen, selvstændig, kok og indehaver af Gudme Slagteri. Det var måske tid til at få suppleret lidt, som hun sagde. Hun tænkte på røgeovn og vakuumfylder.
For siden Gudme Slagteri så dagens lys, har den lille – og meget smagfulde – slagter røget alt fra grillpølser til bacon i et (ældre) røgekammer. Og hvis du har været forbi, og har fået en rundvisning, så er det ældre røgekammer – som er en gammeldags stenovn – ikke længere en moderne måde at producere røgede produkter. I dag er der store krav til kontrol og proces, og der har man i den gamle ovn ikke de samme muligheder, som man har i en ny og moderne af slagsen.
I dag stilles der store krav til hastighed, smag, konsistens og bæredygtighed. Det skal gå hurtigt. Når tingene tager for lang tid, går det ud over resultatet. Bundlinjen mærker det tydeligt. Og den går ikke.
Der skulle ske noget.
“Vi går meget op i, hvordan man skal bygge en tallerken op (i praktisk og overført betydning, red.). Det er de fleste danskere også. De starter med kødet, og så bygger de videre. Kødet er afgørende, og derfor skal det smage godt. Det skal være tilfredsstillende, og det skal gøre munden glad,” siger Christina med et smil på læben.
Og hun har ret. Der har altid været et stort fokus på kød. Derfor skal kød smage godt – og det skal være let at forarbejde i allerhøjeste kvalitet. Med de overvejelser i tankerne gjorde Gudme Slagteri noget godt for forretningen: De valgte at opgradere og investere i en ny røgeovn fra MAUTING – en kompakt røgeovn – og en vakuumfylder. Og så skete der noget.
Nye røgeovn gør alt lettere
Et kæmpe løft i kvalitet. Sådan siger pølsemager Peter Pagh som sin allerførste kommentar: “Vi ville så gerne optimere vores pølsemageri, og den nye, kompakte røgeovn gør mit liv så meget lettere,” siger en yderst tilfreds Peter Pagh.
Det kan godt være, at den nye røgeovn bruger mere strøm end den gamle, men den bruger kun en tyvendedel af den mængde brændsel, vi bruger i den gamle. Det er nemmere og hurtigere at komme i gang og komme videre. Førhen kunne det tage op til fire dage fra start til færdigrøget bacon i det gamle røgekammer.
Sådan er tingene ikke længere. Nu tager det ikke mere end fire timer at røge et helt burfuld bacon flot, gyldent. Og det er ikke noget at gå på kompromis med kvalitet, konsistens og smag. Plus, Peter og resten af pølsemageriet har nu tid til at nørde med netop smag og tekstur – og det er fedt.
“De fysiske rammer i vores pølsemageri sætter en begrænsning for, hvor stor en røgeovn kan være. Derfor valgte vi en kompakt udgave fra MAUTING – og den passer helt perfekt ind. Det var lidt af et puslespil at få ovnen ind i det lille pølsemageri, men det gik uden skade på hverken materiel eller personer. Nu står den der. Og det kommer den til at gøre i meget, meget lang tid. Vi er blevet så effektive. Kvaliteten er helt i top. Det er en supergod investering,” siger den ansvarlige for grillpølserne (og de andre røgede varer), Peter Pagh.
Oplæring er en del af pakken
En MAUTING-røgeovn er nem at betjene. Det må nemlig aldrig blive en videnskab at betjene en moderne røgeovn. Førhen – ligesom med røgekammeret – kunne det være svært at vurdere, hvor meget, hvor lidt og hvor længe. Sådan er det på ingen måde længere. En røgeovn fra MAUTING kommer med forudbestemte programmer, som gør livet som pølsemager endnu nemmere. Dog har Peter Pagh tilpasset de enkelte programmer, så smag og konsistens følger forskrifterne fra Gudme Slagteri.
Christina Jespersen har købt en MAUTING Compact. Leif Hye-Knudsen, salgschef, og INGVALD Christensen A/S har været med hele vejen fra rådgivning til køb til montering og klargøring.
Hvis du kunne tænke dig at vide mere om røgeovne fra MAUTING, og hvordan de kunne styrke din produktion, er du altid velkommen til at hive fat i os. Vores telefoner er åbne. Du kan også sende en mail på [email protected].